Formatul instructiunilor


          Pentru a rezolva o problemă, calculatorul trebuie să cunoască în fiecare moment atît operația care urmează să o execute, cît și datele care participă în operație. Aceste operații sînt comunicate prin intermediul instrucțiunilor.
  • Instrucțiunea calculatorului reprezintă o succesiune de cifre binare prin care se indică procesorului operația de executat și amplasament(locul) operanzilor. 

          Succesiunea binară respectivă, denumită uneori şi cuvînt instrucţiune, este împărţită în cîmpuri, fiecare cîmp avînd o semnificaţie precisă. Numărul şi semnificaţia cîmpurilor poartă denumirea de formatul instrucţiunii. În figura de mai jos sînt prezentate formatele utilizate în calculatoarele moderne.





             În formatul cu 3 adrese(fig. de mai sus a), adresele sînt specificate explicit. Pentru executarea unei operaţii este necesar ca instrucţiunea să conţină 3 adrese. Primele 2 adrese sînt folosite pentru obţinerea celor 2 operanzi asupra cărora se va efectua operaţia specificată de cîmpul Codul instrcţiunii. Rezultatul operaţiei va fi depus pe adresa specificată de cîmpul Adresă rezultat. Să analizăm un exemplu.


Considerăm operaţiile aritmetice egale cu:
01 -adunarea;
02 - scăderea;
03 - operaţia logică ŞI;
04 - operaţia logică SAU;

Instrucţiunea
01 100 110 215
va impune procesorul să adune numerele din locaţiile 100 şi 110 şi să depună suma obţinută în locaţia 215.

       În formatul cu 2 adrese(fig. de mai sus b), rezultatul obţinut în urma executării se depune pe adresa unuia dintre operanzi. Prin urmare, adresa rezultatului este specificată implicit. De exemplu:
Instrucţiunea
01 100 110
va impune procesorul să adune numerele din locaţiile 100 şi 110 şi să depună suma obţinută în locaţia 100. Evident, după înscrierea sumei, numărul iniţial din locaţia 100 va fi suprimat.

        Formatul cu o singură adresă(fig. de mai sus c) se utilizează în calculatoarele procesul cărora include un registru special, denumit acumulator.În acumulator se păstrează primul operand şi se depune rezultatul executării operaţiei respective. Prin urmare, adresa primului operan şi adresa rezultatului sînt specificate implicit. De exemplu:
Instrucţiunea
01 100
va aduna numărul din acumulator cu numărul din locaţia 100, iar suma obţinutăva fi depusă în acumulator. Respectiv, numărul iniţial din acumulator va fi suprimat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu